Therapie en Meditatie

Hans Keilson

Hans Alex Keilson (19092011) was een DuitsNederlandse schrijver, arts en psychiater. Voorbeeld van een klassiek psychoanalyticus. Ruimte gevend aan de ‘patiënt’ om zijn ervaringen van het moment met hem te delen.

Bij meditatie zetten we als het ware een stap achteruit en kijken we naar onszelf. Het verleden en de toekomst laten we even voor wat ze zijn. We worden ons bewust van wat speelt op dit moment: adem, lichaamssensaties, gedachten, gevoelens, omgeving, … Je houding is open, accepterend, niet-oordelend.

Meditatie is geen therapie. Therapie en meditatie kunnen elkaar wel ontmoeten. Zie bijgaand citaat uit een interview (bron?) met Hans Keilson:

Vraag. Heeft u veel mensen kunnen genezen? Antwoord. Met het woord genezen zou ik voorzichtig zijn. In therapie probeer je mensen bewust te maken van wat ze voor zichzelf verzwijgen. Ze willen niet van zichzelf weten dat ze hatelijk zijn of altijd op hun eigen voordeel uit zijn en daarmee anderen benadelen. Ze denken liever dat ze Jezus Christus persoonlijk zijn. Van dit soort dingen kun je mogelijk genezen door te onderzoeken waar het vandaan komt, meestal gaat dat dan terug op de kindertijd. Met oorlogstrauma’s ligt dat moeilijker. Die patiënten moet je helpen toegang te geven tot dat wat zo ontzettend pijn doet, pijn gedaan heeft. Die pijn is een realiteit in hun leven. Snapt u wat ik bedoel? Soms is het al heel wat als je over zulke dingen kunt praten. Ik spreek liever niet in termen als genezen en geluk.

Beginnen met zen …

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *